Zlatni retriver – osobine, karakter, štenci i cena

Zlatne retrivere laici veoma često mešaju sa labradorima. Ipak, stručno oko, ili barem zaljubljenici u rase, jasno vide razliku između jedinki zlatnog retrivera i labradora jer su zaista ove dve rase specifične same po sebi i svaka ima svoje kvalitete. Ipak, postoje i sličnosti koje su opravdane, zbog načina nastanka.

Zlatni retriveri zbog svoje naravi važe za prave porodične pse. Veoma su umiljati i poslušni, a deca, pa i odrasli, ih obožavaju zbog njihove razigranosti, mekane dlake i toplih očiju. Sa druge strane, ovi ljubimci rado uzvraćaju ljubav i uživaju u kontaktu sa drugima, bilo da se radi o psima ili ljudima, ali su naročito privrženi deci.

Razlog zbog kog vlasnici pasa najviše vole zlatne retrivere je njihova vesela narav, a naročito sreća koja ih obuzme kada ih njihovi kućni ljubimci vide nakon samo kratkog odsustva. Iako većih dimenzija, zlatni retriveri se zapravo veoma brzo uklope u kućnu atmosferu, koja im čak i više odgovara, nego da su napolju.

Zlatne retrivere najčešće možete videti kako iskazuju svoju radost, pa čak i oko sitnica. Oni trče, skaču, valjaju se po podu, non stop mašu repom, guraju njuške kod vlasnika kao da ih ljube ili udaraju šapicama, kako bi ih neko pomazio. Ono što ih, pak, može demotivisati jeste nedostatak ljubavi i pažnje, kada mogu upasti čak i u neku vrstu depresije.

Ovi psi obožavaju pridošlice, te će radosnim lavežom uvek najavljivati goste, na koji način čak i skreću pažnju na sebe. Kada već govorimo o pridošlicama, s obzirom na druželjubivu prirodu zlatnih retrivera, ovi psi se nikako ne preporučuju kao psi čuvari, jer je zaista mala verovatnoća da će u slučaju potencijalne opasnosti napasti stranca ili barem alarmirati svog vlasnika.

Interesantno kod ovih pasa jeste da uvek izgledaju nasmejano, kao da se radi o jedinkama ljudske rase, a ne psima, a i veoma se lako dresiraju, te je njihov kapacitet negde oko 50 komandi za vreme života, pa i više.

Zbog svoje naravi su postali jedni od omiljenih pasa na našim prostorima, zbog čega je i njihova cena znatno opala.

Ipak, ne skačimo toliko pred rudu, već počnimo sa upoznavanjem pasa rase zlatni retriver od njihovog samog početka, pa sve do danas.

Nastanak

Začeci rase zlatni retriver ne sežu u neku daleku prošlost. Čak, štaviše, ova rase postoji tek nešto više od jednog i po veka.

Naime, za začetak rase je prema nekim pretpostavkama zaslužan izvesni Lord Tvidmaut, koji je 1865. pokušao da upari žutog labrador retrivera sa, sada već izumrlim, tweed water španijelom. On je najpre dobio 4 štenaca, koji se smatraju i prvim psima rase zlatni retriver. U narednih 25 godina, tačnije do 1890. godine, Lord Tvidmaut je vršio dalje parenje i detaljnu selekciju novih jedinki, kako bi dobio, po nekim svojim kriterijumima, savršenu rasu pasa.

Nakon toga, Lord Tvidmaut je počeo da štence zlatnog retrivera poklanja svojim prijateljima, na koji način se za ovu rasu i pročulo dalje po svetu. Lord Tvidmaut je psa rase zlatni retriver prvi put uveo u knjigu uzgoja Kennel Club of England još 1903. godine i to pod nazivom Flat – coated retriever, a britanski Kennel Club je ovu rasu priznao kao zasebnu rasu tek 1913. godine, čime je i postalo udruženje koje vodi zvaničnu knjigu uzgoja ove rase psa, a u Sjedinjenim Američkim Državama je zlatni retriver priznat tek 15 – ak godina kasnije, ali je tada njegova popularnost i naglo skočila, kako u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, tako i na prostoru čitave Evrope.

Zlatni retriveri su se najpre uzgajali zbog svojih lovačkih sposobnosti, da bi na kraju njihova umiljatost i razigranost prevagnula, te se danas uzgajaju isključivo kao kućni ljubimci.

Danas, zlatni retriveri spadaju u najomiljenije kućne ljubimce na svim kontinentima. Prema statistici uzgoja pasa, kojom se inače bave nadležni uzgojni savezi, ovi psi spadaju u najbrojniju rasu u anglosaksonskom i nemačkom govornom području, kao i u zemljama Skandinavije i Beneluksa.

U poslednjih nekoliko godina se ipak promoljuju jasne razlike između 2 tipa zlatnih retrivera – zlatnih retrivera za izložbu, koje karakterišu teža građa i puna dlaka, i radnih, odnosno field trial, zlatnih retrivera, koji su više atletski građeni.

Karakteristike

Dugi niz godina su se zlatni retriveri koristili kao lovački psi, zbog svojih izuzetno senzitivnih čula, a, pored lova, ovi psi su korišćeni i kao službeni psi za pronalaženje narkotika.
Pored toga, zlatni retriveri se koriste i kao ljubimci za potrebe slepih osoba, koje sa velikom pažnjom i strpljenjem navode preko ulice i tokom celog puta, vodeći računa da se njihovim novim vlasnicima ništa ne desi. Za razliku od stranaca, sa drugim životinjama se iznenađujuće lepo slažu.

Zlatni retriveri važe za izuzetno nežne pse, koji nipošto nisu skloni agresiji, a naročito su dobri sa decom, koju čuvaju kao svoje mladunce. Deca ih obožavaju zbog njihove tolerancije i razigranosti, ali ih ipak ne bi trebalo ostavljati same. Naravno, zlatni retriveri nipošto neće namerno povrediti dete, ali su veoma glomazni, te se može desiti da, kada se zaigraju, slučajno gurnu i obore dete.

Kao ljubimci se mogu čuvati i u dvorištu i unutar kuće, što im čak i više odgovara, jer su po prirodi izuzetno društveni i jednostavno obožavaju da što više vremena provode sa drugim članovima porodice. Ipak, potrebna im je svakodnevna igra i izvođenje u šetnju, kako bi imali mesta da izbace sav višak energije.

Zlatni retriveri su izuzetno inteligentni i poslušni, te su i, apropo tome, veoma pogodni za dresuru. Ovaj deo će zahtevati Vaše minimalno angažovanje, jer će pas sve nove komande shvatiti kao igru, te će ih sa lakoćom ”sažvakati” i naučiti zanavek.

Pored osnovnih komandi poput ”sedi”, ”lezi”, ”miran” i slično, psi rase zlatni retriver mogu upijati toliko komandi, da se često koriste i kao psi vodiči za pomoć ljudima sa oslabljenim vidom, te i starijim ljudima, koji se ne kreću sa tolikom lakoćom.

Pored toga, zbog svojih razvijenih čula, ovi psi se koriste i kao psi tragači, a naročito su uspešni u pronalaženju sakrivenih narkotika.

-Fizički izgled-

Zlatni retriveri laicima iz očiglednih razloga veoma liče na labradore, ali postoje i neke fizičke karakteristike koje ih značajno razlikuju.

Zlatni retriveri spadaju u relativno krupnije pse. Prema zvaničnim podacima udruženja za uzgoj pasa rase zlatni retriver, prosečna visina pasa rase zlatni retriver iznosi između 51 cm i 61 cm, u zavisnosti od pola. Da budemo precizniji, mužjaci zlatnih retrivera uglavnom dostižu visinu između 56 cm i 61 cm, dok su ženke nešto niže i mogu da porastu između 51 cm i maksimalnih 56 cm.

Uši zlatnih retrivera su srednje veličine, visoko usađene, ali spuštene. Okice su srazmerno postavljene na umerenoj udaljenosti, takođe srednje veličine i po pravilu tamno smeđe. Njuška je znatno izražena, sa crnim nosem, mada se dešava da, tokom zimskog perioda, a kod ženki i tokom perioda ciklusa, dobije i neku svetliju nijansu, koja se veoma često i ne vrati u prvobitnu tamnu boju.

Zlatni retriveri imaju izuzetno snažnu vilicu, koju krase savršenih 42 kompletna i pravilno postavljena zuba sa makazastim zagriskom. Po pravilu, zubi gornje vilice prekrivaju zube donje vilice, lagano ih dodirujući.

Glava zlatnog retrivera je postavljena na snažan, mišićav vrat, na kom nema tragova opuštene kože. Ramena su postavljena tako da naležu na nazad, dok su lopatice i nadlaktice postavljene pod uglom od 90 stepeni i iste su dužine, a same noge pasa su postavljene duboko ispod tela.

Prednje noge pasa su ravne, dok su kod zadnjih nogu kolena savijena, a skočni zglobovi nisko smešteni. Ipak, nikako se ne povlače ni ka unutra ni spolja.

Rep zlatnog retrivera je postavljen negde u ravni sa leđima i psi ih uglavnom tako i nose. Inače, poželjno je da rep doseže negde do skočnih zglobova, ni manje ni više.

Celo telo zlatnih retrivera je prekriveno mekanom i gustom vodootpornom dlakom, koja može biti i ravna i talasasta. Neke finese kod ravne dlake su dozvoljene, ali ono što nikako ne bi smelo da se desi jeste da se kod čistokrvnih zlatnih labradora javi kovrđava dlaka. Što se same boje tiče, priznate su sve varijantne zlatne ili krem boje, sa nekoliko belih dlaka na grudima. Ipak, ono što nikako nije dozvoljeno jeste bilo koja varijanta crvene ili boje mahagonije.

-Karakter-

Zlatni retriver je izuzetno socijalno biće, koje u potpunosti uživa u kontaktu sa ljudima i trudi se svim silama da ostvari što bliskiji kontakt sa svojim vlasnikom. Psi ove rase su klasični primeri kućnih pasa, koji uživaju u kućnoj atmosferi čak i više nego ljudi, a naročito su prisni sa decom, prema kojoj se uvek postavljaju zaštitnički, dok im u isto vreme dozvoljavaju da ih ”maltretiraju” na koji god način žele.

Zlatni retriveri su veoma odani svojim vlasnicima i izuzetno su poslušni, ali, ipak, ukoliko im se ne pruži dovoljno ljubavi i pažnje, njihovo ponašanje se može znatno promeniti i na neki način ugroziti kućnu atmosferu. Ovo, naravno, ne znači da će pas postati agresivan, napadati i ujedati ukućane, ali znači da će sav taj višak energije usmeriti na negativnu stranu, te rado rušiti stvari po kući i pokazivati jasne znake depresije.

Ipak, kada mu se pruži dovoljno ljubavi, zlatni retriver će na istu reagovati veselim mahanjem repa, skakanjem, dodirivanjem njuškom kao da Vas ljubi ili, pak, udarcima šapa, kojima će čak iziskivati fizički kontakt, češkanje i maženje.

Zlatni retriver je pas koji zaista voli da bude primećen među ljudima, te će, ukoliko ga ignorišete, pokušati da Vam skrene pažnju na sebe na sve načine. Kako biste počeli da se igrate sa njim ili barem ga pogledali i razgovarali sa njim, zlatni retriver će se poslužiti različitim trikovima, te će skakati na Vas, udarati Vas šapama, lajati ili tužno cvileti, sve dok se ne okrenete ka njemu.

Zlatni retriveri su uglavnom izuzetno laki za dresuru. Kao što smo već napomenuli, oni se trude da u potpunosti udovolje svom vlasniku, zbog čega će se maksimalno truditi da ga iznenade brzim učenjem svakog novog trika. Osim toga, oni učenje trikova vide i kao igru, zbog čega tokom života mogu naučiti i do 50 različitih komandi.

Iako imaju izuzetne lovačke sposobnosti, pse rase zlatne retriver nipošto nemojte koristiti kao pse za zaštitu, jer, iako laju kada čuju goste, nikada ne reaguju negativno na njih, odnosno nikada ih ne vide kao potencijalnu opasnost.

Zdravlje

Prosečan životni vek pasa rase zlatni retriver iznosi negde između 10 i 12 godina. Tokom svog života, oni imaju genetske predispozicije za razvoj displazije kukova, kao i nekim naslednim očnim deformacijama. Zbog toga su preporučljivi preventivni pregledi pasa na svakih par meseci, naročito ultrazvučnih pregleda kukova tokom prve godine života.

Ono što se, pak, malo češće javlja jesu različite kožne infekcije, koje zahtevaju momentalnu veterinarsku pomoć, ali se veoma brzo saniraju. Pored toga, postoje i predispozicije za razvoj konorarne arterijske blesti, te katarakta i entropaija, trihijaze, matičnog dermatitisa, opsesivno – kompulsivnih poremećaja, vonvilebrandove bolesti, epilepsije, centralne progresivne rentalne atrofije i kardomiopatije, mada se sve ove bolesti veoma retko javljaju, zbog jakog imuniteta pasa.

Iako ne važe za naročito bolešljive i slabe pse, ipak je bitno voditi računa da Vaš zlatni retriver na vreme dobije sve predviđene preventivne vakcine u rekordnom zakazanom roku, kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije. Pored toga, obavezne su preventivne kontrole kože, srca, krvi i kukova i laktova.

Nega

Pored zdravstvene nege, koja ne zahteva toliko napora, generalna nega pasa rase zlatni retriver je izuzetno laka.

Ono što mu morate omogućiti to je konstantan kontakt sa ljudima, s obzirom na to da su zlatni retriveri socijalna bića, koja ne umeju da funkcionišu u potpunosti sami, i, naravno, puno ljubavi.

Što se ostalih stvari tiče, možete se u potpunsti opustiti. Zlatni retriveri ne zahtevaju konstantno izvođenje i istrčavanje, kao neki drugi psi korišćeni u lovačke svrhe. Dovoljno je da ga povremeno pustite u dvorište da se igra i istrči, a, ukoliko nemate dvorište, dovoljno će biti da ga jednom dnevno izvedete u laganu šetnju, jer se on ne buni ni kada je na povocu.

Ipak, ukoliko Vaš pas boravi u kući, naravno da ćete morati više da povedete računa o njegovoj higijeni, mada više zbog Vas i Vaše porodice, nego zbog njega. Ovo podrazumeva često češljanje i četkanje tokom perioda linjanja, a periode možete i odrediti sami, na osnovu količine dlake koja opada sa psa. S obzirom na to da ima svetlu dlaku, lako ćete primetiti kada je Vaš pas prljav. Naravno, pošto smo već nagovestili da ima osetljivu kožu, ne treba ga baš često kupati. Što se njega samog tiče, dovoljno je kupanje na svaka 4 meseca. Ali, ne brinite, njegova dlaka se ne masni tako lako, niti se pas oseća nakon 4 meseca bez kupanja, tako da će za to vreme samo četkanje biti dovoljno.

Ono što morate imati u vidu kada se radi o zlatnim retriverima i nezi dlake jeste da se njihova dlaka tokom 1. godine života menja svakodnevno, da bi se pravilno formirala tek po navršene prve godine. Prema nekim procenama, zlatne retrivere treba češljati 2 puta dnevno, osim kada nastane period linjanja, kada bi trebalo pojačati intenzitet. To, ipak, treba uzeti sa rezervom, jer su mišljenja različita, a samim tim i rezultati. S tim u vezi, ovde se više treba voditi sopstvenim instinktom.

Morate uvek voditi računa o ishrani Vašeg psa. Naime, zlatni retriveri su uvek sposobni da jedu i to u neumerenim količinama, što, očigledno, nije baš najbolja solucija. Zbog toga, kao odgovoran vlasnik psa, morate voditi računa o njihovim obrocima, kako o broju obroka, tako i o konkretnoj količini. Što se ovog dela tiče, najbolje je konsultovati se sa veterinarom. Ono što je, pak, sigurno, jeste da psi rase zlatni retriver treba da imaju 2 obroka dnevno – jedan ujutru i jedan uveče.

S obzirom na to da su skloni srčanim problemima, koji se najčešće javljaju zahvaljujući aditivima koji se stavljaju u skoro svaku industrijski pripremljenu hranu, najbolja solucija je da svu hranu za svog psa pripremate sami. Ukoliko niste sigurni šta bi bila idealna ishrana za Vašeg psa, tu smo mi da Vam pomognemo. Namirnice koje bi trebalo uvesti u ishranu zlatnog retrivera su najpre meso, prvenstveno piletina, riba i junetina, gde su kosti, naravno, neizostavan deo, te pirinač, kukuruzne krupice i testenina.

Pored ovih obaveznih namirnica, kojima ćete podmiriti organizam svog psa svim potrebnim vitaminima, znajte da zlatni retriveri uživaju i u mleku, siru, jajima, riži i keksu, koje im slobodno možete davati kao užinu ili poslasticu. Naravno, sa ishranom ne smete nikako preterivati, kako se ne bi javila gojaznost, ili neki od zdravstvenih problema, koji bi ugrozili život Vašeg psa.

Parenje

Sa parenjem dve jedinke pasa rase zlatni retriver nikako nećete imati problema. Oni su dovoljno druželjubivi da se veoma lako prilagode jedni drugima i lako pristupe parenju.

U proseku, zdrava ženka zlatnog retrivera ima teranje 2 puta godišnje, kada je i spremna za parenje, i sve što je potrebno jeste da se upari sa nekim zdravim mužjakom i, kako nemaju gadnu i agresivnu narav, sam proces parenja uglavnom prolazi bez ikakvih problema.

Cena

Kao i obično, cena štenadi i odraslih pasa rase zlatni retriver variraju od vlasnika do vlasnika. S obzirom na to da su široko rasprostranjeni na teritoriji Srbije, njihova cena nije nešto visoka i ne prelazi 100 evra.

Ukoliko ste strpljivi, moći ćete da nađete i brojne oglase u kojima isti ti vlasnici štenaca i odraslih pasa zlatnog retrivera jednostavno poklanjaju pse, pod uslovom da budu sigurni da će se pored novih vlasnika pas osećati dovoljno voljeno i da će novi vlasnici adekvatno brinuti o njemu.