Border koli – osobine, karakter, štenci i cena

Border koli je ime dobio po oblasti Border, na granici između Engleske i Škotske. Ovi inicijalno planinski pastirski psi se danas često čuvaju kao ljubimci, ali neretko pomažu organima vlasti u pronalaženju narkotika i eksplozivnih sredstava.

Pored toga, psi rase border koli se koriste i kao pratnja starijih i ometenih osoba u zdravstvenim ustanovama.

Pored imena border koli, ove pse često nazivaju i Škotskim ovčarima.

Postoji više teorija o imenu border kolija. Prema nekim pretpostavkama je naziv koli zasnovan na engleskoj reči coal ili colley i označava ugljen, referirajući na crnu boju krzna psa.

Prema drugim verovanjima, koli potiče iz galskog jezika, u kom označava reč koristan, pri čemu se opisuje karakterna osobina border kolija.

Treća grupa teoretičara tvrdi da naziv koli zapravo potiče od nemačke reči Kuli, što u prevodu znači radnik.

Nastanak

Psi rase border koli su nastali na području doline zvane Border, koja se nalazi na samoj granici između Engleske i Škotske. Pretpostavlja se da je inicijalna rasa pasa, koja je kasnije standardizovana, došla na tle ove doline zajedno sa Vikinzima, a da je tačna rasa, ovakva kakvu je danas znamo nastala negde u 16. veku.

Naredna 3 veka je trajala selekcija i sistematizacija rase, dok se nisu utvrdile tačne karakteristike rase i ostala kakvu je znamo danas. Tokom 70 – ih godina 20. veka su jedinke rase border koli dovedene u Francusku, odakle su se kasnije proširile i na ostale države Evrope i šire.

Inicijalno je ova rasa korišćena za čuvanje jelena, da bi se njihova svrha kasnije proširila na čuvanje stada, a danas se, pored toga, koriste i za pronalaženje narkotika i eksplozivnih sredstava.

O psima rase border koli je najpre počelo da brine društvo International Sheep Societz, odnosno Internacionalno društvo pasa ovčara, još od 1906. godine, a rasne odlike ovih pasa su ustanovljene 1910. godine, da bi ih 1976. godine priznao i Kennel Club.

Neki od pasa rase border koli su postavili i određene rekorde. Na primer, pas Roko je umeo da prepozna preko 200 objekata po imenu, dok je pas Betski razumevao više od 300 reči, što objekte, što naredbe. Ipak, 2010. godine su i Roko i Betski pali u zaborav kada se pojavio Mark, koji je umeo da prepozna čak 1022 reči i čak prepoznavao objekte po grupama.

Jedan od pasa, po imenu Žan, je čak dospeo i na male ekrane, kao prva pseća filmska zvezda. Njega je trenirao Lorens Trimbl.

Karakteristike

Zbog visokog koeficienta inteligencije, psi rase border koli se nazivaju i Ajnštajnima među psima.  Prema brojnim istraživanjima, ovi psi spadaju u top 10 najvrednijih pasa, na koje će vlasnici uvek moći da računaju, a, zbog njihove energije, nikada Vam neće biti dosadno u njihovom društvu. Ukoliko ste osoba koja gaji avanturistički duh, border koli je savršena rasa psa za Vas!

Za pravilno razvijene pse rase border koli je karakterističan tečan i neumoran hod, pri čemu pas ne podiže dovoljno šape, te se na neki način i prikrada, a ovo mu omogućava i da se brže kreće.

-Fizičke karakteristike-

Border Koli je pas srednje veličine. Visina mužjaka uglavnom iznosi između 48 cm i 56 cm, dok su ženke nešto niže – između 46 cm i 53 cm. Što se njihove težine tiče, ni to ne prelazi neke previsoke granice, već i mužjaci i ženke uglavnom teže negde između 10 kg i 20 kg.

Psi rase border koli imaju izuzetno karakterističnu glavu sa širokom lobanjom. Oči border kolija su srednje veličine i smeđe boje, postavljene na relativnoj udaljenosti jedno od drugog. Njuška im je izvučena, uglavnom crna, mada u slučajevima pasa braon boje ili boje čokolade, njuška može biti i braon boje, a uši stoje ili pravo ili polupodignuto. Ovi psi imaju zaista snažnu vilicu, unutar koje se nalazi dva reda pravilnih snažnih makazastih zuba. Konkretno, gornji sekutići prelaze tesno preko sekutića donje vilice.

Dalje border koli ima izuzetno snažan vrat, koji je blago zaobljen i širi se ka plećkama, i snažno i razvijeno telo, a grudi su im duboke i dovoljno široke. Rep psa je srednje dužine  i nisko postavljen. U nekim slučajevima, konkretnije kada je pas aktivan, rep psa može biti nošen i na određenoj visini, ali ona ne sme da prelazi liniju leđa. Prednje noge su paralelno postavljene, sa blagim kosinama sa spoljnih strana, a šapice su ovalnog oblika, sa dobro ispunjenim jastučićima. Laktovi pasa su čvrsto postavljeni uz telo, a plećke postavljene unazad.

Zadnje noge pasa su sa dugim i mišićavim butinama i nisko postavljenim skočnim zglobom, na koji se na dole nadovezuje jaka kost. Od pozadi posmatrano, pas rase border koli ima paralelno postavljene noge.

Dlaka ovih pasa je crno bela i ima dva sloja, što je čini izuzetno gustom i toplom. Donji sloj dlake im je blag  i mekan sa dosta zgusnutim dlakama, a gornja je duža i takođe gusta. Pored crno bele, prema FCI standardu se takođe prihvataju i border koli sa sivom ili braon dlakom i primesama bele boje. U principu, u slučaju pasa rase border koli je dozvoljeno više boja, samo što je bitno da ni u kom slučaju ne preovladava bela boja.

-Temperament-

Psi rase border koli su neverovatno energični i brzi, zbog čega im je potrebno obezbediti dovoljno prostora za njihove svakodnevne aktivnosti. Ove osobine pasa u kombinaciji sa njihovom potrebom za druženjem sa ljudima takođe znače da je potrebno igrati se sa njima, na koji način ćete se takođe i zbližiti sa svojim psom. Ovi psi uživaju u učenju različitih trikova, igrama sa frizbijem, jurenjem lopte i slično, a, pored fizičke, potrebna im je i mentalna simulacija.

Border koli su izuzetno posvećeni zadacima koje im zadajete i trudiće se uvek da ih obave besprekorno, zbog čega ih nikako ne požurivati niti povisiti ton nešto značajno na njih. S tim u vezi, iako dosta izdržljivi, psi rase border koli su izuzetno osetljivi. Ukoliko pokažete bilo koji vid agresije prema njima, vrlo verovatno će se desiti da postanu uplašeni i veoma nesigurni u sebe.

Border koli su genetski izuzetni lovci. Oni se, čak i bez prethodne vežbe i učenja, šunjaju svom plenu i puzi dok mu se ne približi na dovoljnu razdaljinu, kako bi bio siguran da mu plen neće uteći.

Psi rase border koli definitivno nisu za život u stanu ili unutar kuće, zbog čega, ukoliko nemate široko i dobro ograđeno dvorište, nemojte uopšte ni pomišljati na nabavku psa ove rase. Ipak, border koli je izuzetno i druželjubiv pas, te ga možete i puštati u kuću kako bi jeo i spavao, ali vodite računa i da ima pristup otvorenoj površini, kako se ne bi osetio stešnjeno.

Odlični su u predviđanju ponašanja i sledećih poteza drugih, jer pomno prate i proučavaju tuđe manire, karakter i svakodnevno ponašanje drugih, naročito životinja. Zbog toga i predstavljaju savršene pse čuvare, jer znaju najbolji način da odvoje neku životinju iz krda, kao i da je vrate istom, a sa lakoćom uspeva i da celo stado navede da pređe na drugi pašnjak ili jednostavno promeni smer kretanja.

Pored fizičke, border koliju je uvek preko potrebna i mentalna stimulacija.

Border koli je izuzetno veran i odan pas, koji će se uvek svom vlasniku naći u pomoći. Ipak, nepoverljiv je prema strancima, zbog čega morate uvek obavestiti svoje goste da mu prilaze polako i sa rezervom, ali bez straha, jer ga border koli lako nanjuši. Vaši gosti moraju shvatiti da Vaš pas zapravo nije agresivan niti će ih napasti, ali će ih zastrašiti, a sve u svrhu čuvanja Vas od potencijalnih opasnosti.

Ono što se, pak, često ističe kao mana ovih pasa jeste činjenica da lako počnu, ukoliko se od malena ne socijalizuju i navode na suprotno, gledati manje životinje, pa čak i malu decu, kao plen. Zbog toga, čak i ukoliko ste se od malena trudili da svog psa prilagodite drugim sitnijim živim bićima, ipak izbegnete da ih ostavljate same.

Vrste

Prema nekim kriterijumima, postoje 2 vrste pasa border koli – oni sa dužom i oni sa kraćom dlakom. Kod pasa sa kraćom dlakom je dužina mahom ista. Sa druge strane, kada se govori o psima sa dužom dlakom, kod njih je dlaka na nogama, ušima i  licu kraća, dok je oko vrata i na leđima duga i stvara grivu.

U oba slučaja bi poddlaka trebalo da bude meka i gusta, što psima rase border koli i omogućava toliki imunitet na veće vremenske varijetete, dok pokrovna dlaka treba biti srednje građe. Takođe, u oba slučaja se podrazumeva kratka dlaka na licu, ušima i prednjim ngama i zadnjim, negde od skočnog zgloba, pa do zemlje.

Pored razlike u dužini dlake, razlikujemo i pse kovrdžavog, glatkog i grubog krzna.

Zdravlje

U idealnoj i relativno normalnoj situaciji, psi rase border koli žive između 10 i 17, a prosek koji se uzima za njihov životni vek je 12 godina.

Po prirodi, nisu nešto naročito i često bolesni, ali postoje neke bolesti koje ih neretko kače. Od većih bolesti pasa, koje se ipak ređe javljaju, izdvajaju se koronarna arterijska bolest i najčešće bolesti koje zahvataju čulo vida – ektopija sočiva, progresivna atrofija rožnjače, perzistentna membrana zenice, a povremeno se javlja i opsesivno – kompulsivni poremećaj. Takođe se često javlja i heterokromija, odnosno stanje koje podrazumeva različite boje očiju pasa.

Još ređe se kod pasa rase border koli javljaju i gluvoća, ceriodna lipofuscinoza i celebralna abiotropija, te dijabetes, hipotireodizam, osteohondritis, glaukoma i juvenilni katarakti.

Pored ovih, kod pasa rase border koli se mogu javiti još neke genetski prouzrokovane bolesti, kao što su displazija kuka, koja je i inače česta kod pasa većih dimenzija, zatim epilepsija i primarna luksacija leće.

Primarna luksacija leće je nasledna bolest koja podrazumeva oslabljenim ligamentima koji drže leće u podrazumevanoj poziciji iza zenice. U tom slučaju dolazi do dislokacije zenice, odnosno leće, a može doći i do potpune razgradnje ligamenata, kada se baš primarna luksacija leće i javlja. Ona može biti nasledna bolest, ali se može javiti i kao posledica neke traume ili, pak, tumora.

Postoje i neke od bolesti koje su povezane isključivo sa psima ove rase, a to su poremećaj apsorpcije kobalamina, odnosno vitamina B12, te neuralne ceoridne lipofuscinoze, tačnije Batenove bolesti, odnosno nasleđene bolesti nervnog sistema.

Jedna od neuobičajnih bolesti koja se povremeno javi u slučaju pasa rase border koli je sindrom sivog kolija. Ovo je poremećaj koji karakteriše izuzetno nisku koncentraciju neutrofila u krvi, što dalje dovodi do oslabljenog imuniteta psa i samim tim na sveobuhvatno zdravlje psa. Ovaj poremećaj se lako primećuje i golim okom, jer pas sam po sebi izgleda veoma umorno i slabo, a dlaka mu je znatno svetlija nego kod zdravih pasa, što se primećuje i rano po rođenju, kao da je pas već osedeo.

Vremenom psi sa ovim stanjem oboljevaju i od raznih gastrointestinalnih problema, trovanja krvi, krvarenja, infekcija respiratornog sistema, infekcija kože, povišene temperature i bakterijskih infekcija oka.Zbog svega gore navedenog se nalažu obavezne vakcine, koje nikako ne smete preskakati, a, kao preventivne mere, i testiranje 2 puta godišnje.

Nega

Psi rase border koli ne iziskuju neku naročitu brigu i nisu previše osetljivi psi. Ipak, to ne znači da ih treba u potpunosti prepustiti samim sebi. Zbog gustine dlake, pse rase border koli je potrebno četkati barem 2 puta nedeljno, kako bi se izbeglo mršenje dlake.

U principu, border koli se količinski ne linja toliko mnogo, ali ipak period linjanja traje tokom cele godine.

Štenci

Štenci border kolija su od momenta kad prohodaju izuzetno aktivni i razigrani.

Pored regularnih obaveznih vakcina, ono o čemu treba voditi računa kada je reč o ovim psima je njihov način ishrane. Naime, štenci sisaju prvih mesec dana života, nakon čega se u njihovu ishranu uvodi tvrđa hrana. Tokom prvih godinu dana života, psu treba davati najraznovrsniju ishranu, koja će podrazumevati, pored granula, druge namirnice bogate vitaminima i mineralima, kao što su mleko, kuvano goveđe meso, povrće i kuvane pahuljice i riža, te mleko. Ove obroke treba podeliti u 4 manje porcije koje ćete psu davati tokom dana.

Nakon što pas navrši godinu dana, potrebno je smanjiti mu obroke, ali povećati njihovu težinu, tako da 70% tog obroka sadrži mesne prerađevine.

Cena

Cena psa rase border koli uvek varira od vlasnika psa, odnosno odgajivačnice. U proseku se cena kreće između 100 evra i 300 evra.