Aljaski malamut – osobine, karakter, štenci i cena

Aljaski malamuti su jedna od najstarijih rasa pasa za vuču, koja fizičkim izgledom jako podseća na Sibirskog haskija, samo što je Aljaski malamut znatno veći.

Rasa pasa Aljaski malamut je naziv dobila po plemenu Inuita koji su se zvali Malemuti i koji su nastanjivali visinske delove zapadne Aljaske. Osim kao Aljaske malamute, poznavaoci i ljubitelji ove rase ih znaju i kao Male.

Nastanak

Tačno mesto niti datum nastanka Aljaskih malamuta nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da su nastali mešanjem različitih vrsti pasa, koji su pre više od 2000 godina pratili seobu lokalnih plemena, koja su se iz pravca Sibira kretali prema Aljasci, u potrazi za boljim uslovima života.

Njih su najviše koristila eskimska plemena, koja su živela daleko od svih izvora hrane i materijala potrebnih za svakodnevni život, zbog čega su često putovali, a onda su im ovi psi koristili za vuču.

Karakteristike

-Fizičke karakteristike-

Dlaka Aljaskih malamuta se sastoji iz dva sloja – dlake i poddlake.  Dok je spoljašnja dlaka nekako gruba i gusta, poddlaka je više masna i mekana na dodir. Boja dlake Aljaskog malamuta može biti vučija boja, zatim kombinacija crne i bele, može biti skroz crna ili skroz bela i crvenkasto – smeđa, a pas može imati i svetlije nijanse na stomaku i maski.

-Karakter-

Aljaski malamuti su izuzetno fizički, ali i psihički izdržljivi psi, koji se izuzetno lako prilagođavaju svakoj novoj situaciji. Veoma su druželjubivi i njihovi vlasnici uglavnom veoma lako izlaze na kraj sa njima, ali ipak nisu uvek preporučljivi za čuvanje u gradu, jer su ipak izuzetno veliki psi kojima je potreban širok prostor, a ne gradska stišnjenost i konstantna galama.

Ovi psi su veoma bistri i inteligentni, te shodno tome lako uče nove naredbe i trikove, a poslušni su, te veoma brzo te naredbe i izvršavaju. Aljaski malamuti su veoma privrženi porodici koja brine o njima, a uzvraća im još većom brigom, naročito prema maloj deci. Osim toga, nikako ne voli samoću.

Kao neke od njegovih mana se ističe da se ponekad veoma loše slaže sa drugim psima, naročito psima istog pola. Takođe, shodno njegovoj prirodi, nećete moći da iz njegove genetike izbrišete potrebu i nagon za lovom, zbog čega ne bi bilo loše da ogradite manje životinje, ukoliko ih imate u domu.

Aljaski malamut i Sibirski haski

Kao što smo na samom početku napomenuli, Aljaski malamut i Sibirski haski umnogome liče jedno na drugo, zbog čega mnogi laici imaju problema da ih razlikuju. Činjenica je da obe rase pasa potiču iz hladnijih krajeva, kao i da su korišćene za vuču.

Iako čak i fizički podsećaju jedni na druge, postoje neke osnovne razlike između njih.

Što se temperamenta tiče, Malamuti su mirniji i staloženiji, dok su psi rase Haski izuzetno energični i neverovatno glasni, dok ćete Malamute čuti u retkim prilikama da zavijaju, kada za to zaista ima potrebe.

Malamut je znatno veći od haskija i daleko snažniji, što se odmah na prvi pogled i vidi. Dok Malamuti imaju isključivo smeđe, kestenjaste oči, dok Haski može imati ili smeđe ili plave oči. Rep Haskija je uvek nošen normalno, dok rep Malamuta kreće od leđa i izuzetno je čupav.

Dresura

Aljaski malamuti su izuzetno privrženi i poslušni psi. Sa njihovom dresurom možete započeti još od malena, kada su još nerazvijeni u potpunosti, jer ćete ga definitivno lakše kontrolisati. S obzirom na to da su veliki psi, ukoliko počnete sa dresurom kasnije, kada oni već oforme neke svoje navike, veoma teško ćete ih fizički kontrolisati.

Iako po prirodi poslušni, Aljaski malamuti ponekad imaju potrebu da budu dominantni i tvrdoglavi na početku dresure, zbog čega se morate naoružati strpljenjem, naročito kada je reč o mužjacima, koji žele da budu vođe čopora, odnosno porodice.

Tokom dresure morate biti maksimalno posvećeni svom psu i nikako ne smete popuštati, odnosno, uvek morate biti dosledni u svojim odlukama i određivanju ponašanja Vašeg psa.

Kada budete svog Aljaskog malamuta izveli u šetnju, obavezno ga držite na povodcu, jer Vas neće uvek poslušati kada mu naredite da se vrati, a naročito ukoliko oseti neki miris koji mu prija. Zbog svoje druželjubive prirode, neretko pobegne i za drugim psima ili kod drugih ljudi, koje nikako ne želi da napadne, već samo da se igra, ali će se u tim trenucima verovatno oglušiti na Vaše pozive i naredbe.

Nega

Aljaski malamuti su izuzetno veliki psi i to sa duplom dlakom, što automatski znači i previše linjanja. Ovi psi Vam najverovatnije zbog svoje veličine neće živeti u kući, te u tom smislu nećete imati previše problema.

Ipak, njihova dlaka se lako da umrsiti, što će stvoriti velike poteškoće njima. Nakon što se dlaka ućeba, ona postaje teža, počinje da ih čupa i stvara rane i dodatne bolove. Zbog toga je, naročito u periodu linjanja, potrebno višestruko češljanje tokom dana, kako bi se odstranila sva mrtva i opala dlaka, koja se može dodatno zamrsiti.

Aljaski malamuti zahtevaju aktivnog vlasnika, koji će ih povremeno voditi na neku od svojih avantura ili barem jurcati sa njima po dvorištu ili proplancima. Po prirodi su ovi psi izuzetno aktivni, te im je potrebno više od 1 sata dnevno aktivnosti, koje može podrazumevati trčanje, skakanje, igranje lopticom, pa čak i vuču sanki ili drugih predmeta, nakon što napune 18 meseci, jer ih pre toga ne bi trebalo forsirati da vuku išta zbog još uvek slabog skeletnog sistema.

Takođe, ovi psi mnogo jedu i uglavnom nemaju kontrolu nad svojim obrocima. Zbog toga će Vaš zadatak, kao vlasnika psa, biti i da vodite računa o njihovim porcijama hrane u određenom starosnom dobu. O ovom delu bi najbolje bilo konsultovati se sa veterinarom tokom jedne od obaveznih kontrola ili eventualnih preventivnih pregleda Vašeg psa.

Aljaski malamuti su jedni od retkih vrsti pasa o kojima više treba voditi računa tokom leta nego tokom zime. Naime, ovi psi su po prirodi zimski, te se veoma lako prilagođavaju i najnižim temperaturama. Ipak, kada dođe leto javljaju se i prve komplikacije. Naime, ovi psi imaju izuzetno debelo krzno koje ih treba štititi tokom zime, ali ne opada dovoljno tokom leta, da bi pas mogao pravilno da funkcioniše.

Suprotno verovanjima, ovi psi nisu toliko otporni na promaju, te ostavljanje istih na prometno mesto, gde će ono malo vetra ”udarati o njih” neće nikako pomoći, već će se Vaš pas samo razboleti. Tokom letnjeg perioda vodite računa da Vaš pas ima dovoljne količine sveže pijaće vode, kao i neko mesto sa nadstrešnicom, na kom će se on skloniti od sunca. Preporučljivo je čak i uvoditi psa u kuću tokom najvećeg udara sunca, ali, ukoliko niste u mogućnosti da mu to omogućite, barem mu obezbedite mesto na kom će se sam zakloniti.

Čak i tokom letnjeg perioda, Vašem psu će biti potrebno da se oslobodi viška energije. Zbog toga vodite računa da mu to i omogućite, tako što ćete ga voditi u duge šetnje u periodu u kom vremenski uslovi to dozvoljavaju, odnosno kada su niže temperature.

Zdravlje

Za Aljaske malamute važi da su izuzetno energični i jaki psi, zbog čega se slobodno pretpostavlja da nisu skloni zdravstvenim tegobama.

Suprotno verovanju, Aljaski malamuti vuku sa sobom niz naslednih bolesti koje, srećom, razvojem medicine veterinari uspevaju da spreče u velikom broju. Ipak, neke bolesti je još uvek nemoguće u potpunosti iskoreniti, zbog čega je neophodno voditi psa kod veterinara nekoliko puta godišnje, kao i voditi računa o redovnim vakcinacijama psa.

Zbog svoje veličine se kod ovih pasa može javiti displazija kukova i laktova, koja je i nasledna bolest, zbog čega se ti psi odmah izbacuju iz redova za parenje, a može doći i do različitih komplikacija vezanih za skeletno – mišićni i kardiovaskularni sistem, naročito u prvih godinu i po dana života psa, dok se ovi sistemi ne razviju u potpunosti.

S obzirom na to da Aljaski malamut pripada ”primitivnoj” grupi pasa, koji je navikao da živi u čoporu u kom vlada pravilo jačeg, vremenom je razvio i veliku otpornost i toleranciju na bol. Naime, u prošlosti, pa i sada, kada Aljaski malamut živi u čoporu, ukoliko se povredi, čopor se neće zalagati za njega, već je pas primoran da koliko god može drži korak sa ostalim psima. To podrazumeva da uloži velike napore kako bi izdržao sav bol, dok se on sam u potpunosti ne oporavi ili ode u drugu krajnost i ugine.

Aljaski malamuti se na ovaj način ne ponašaju samo u čoporu, već i u domaćinstvima u kojima žive. To znači da će on istrpeti svaki bol i potruditi se da svom vlasniku nipošto ne pokaže da je povređen ili bolestan, što podrazumeva da ćete Vi, kao vlasnik ovog psa, morati da vodite računa o svakoj promeni koju budete primetili kod svog psa i odmah o istoj obavestiti veterinara, koji će dalje odlučiti da li je i koja terapija je potrebna u datom momentu.

Štenci

Štenci Aljaskih malamuta su izuzetno druželjubivi i umiljati. Koliko je to prijatno sa jedne strane, toliko sa druge može stvoriti i niz problema, kada se radi o dresuri.

Kao što smo već napomenuli, sa dresurom Aljaskih malamuta je poželjno započeti u najranijem dobu, a neophodno je i biti istrajan u istoj. Ipak, kada Vas vaš novi mezimac pogleda svojim krupnim, kestenjastim okicama, lako se može desiti da popustite. Ipak, Vaš pas će to osetiti i vremenom naučiti da tako lako može proći u svim aspektima, što će Vam dodatno otežati dresuru ovih već dovoljno svojeglavih pasa. Zbog toga ne dozvolite da Vas ove krupne okice prevare.

Dok su mali, naročito u prvih godinu i po dana života, morate striktno voditi računa o ishrani pasa. O količini hrane koju pojede se možete konsultovati sa veterinarom, a slobodno datu količinu podeliti na dva do tri manjih obroka, kako bi Vaš pas u svakom momentu imao dostupnu hranu.

U ovom slučaju nikako ne preterivati, jer se, suprotno verovanjima, ovi psi ne razvijaju dovoljno brzo, te je sa razvojem njihovog koštano – skeletnog sistema, tačnije kičme i zglobova, kao i srca, završeno tek sa navršenih godinu i po dana. Do tada naročito vodite računa o pravilnoj ishrani psa, kako bi se on dalje mogao pravilno razvijati.

S obzirom na to da se skeletni sistem kasnije i sporije razvija, sa učenjem Aljaskog malamuta da vuče saonice ili ljude započnite što kasnije možete, kako ne biste negativno uticali na njegov razvoj.

Za to vreme, dresura i fizičke aktivnosti mogu podrazumevati druge radnje, poput trčanja, hvatanja loptice, učenja trikova i tako dalje. Takođe vodite računa da ne preforsirate svog psa, već mu dozvolite da trči onoliko koliko on smatra da mu je potrebno i dovoljno u datom trenutku.

Cena

Cena štenaca ili odraslih pasa Aljaskih malamuta varira od vlasnika, tačnije od odgajivačnice do odgajivačnice. Činjenica jeste da su ovi psi ipak na malo jačoj ceni, te bi za psa trebalo izdvojiti oko 200 evra, pa naviše.

Ipak, postoje i vlasnici Aljaskih malamuta koji će štence dati i za manju sumu novca, što iz razloga da bi ih pre prodali, što zbog neznanja, a nekada je jednostavno vlasnicima bitnije da štenci Aljaskih malamuta odu u prave ruke, vlasnicima koji će ih voleti i voditi adekvatnu brigu o njima.